Biciklizam po kiši

Kada se vozite po kiši ona pada po vama sa svih strana, odozgora, sa strane zbog vjetra i automobila te šprica s kotača. Ona za bicikliste može biti zastrašujuća. Biti spreman i hladne glave može puno pomoći. Stoga, prije nego uopće odete od doma, trebate poduzeti korake kako biste zaštitili sebe i svoju odjeću od vode.

OPREMA ZA KIŠU: Jakne za kišu za bicikliste obično imaju ugrađene otvore koji omogućuju ulazak zraka kako bi vas rashladio. Većina nepokolebljivih biciklista obično nosi neku vrstu biciklističkih jakni s otvorima za zrak na pazusima. Teško je izbjeći prskanja sa strane. Ako stvarno jako pada kiša, hladno je i na stazama nastaju lokve, obucite hlače za kišu i vodootporne cipele. Alternativni način je da stavite svaku nogu u plastičnu vrećicu te zatim u cipele.

BRANICI KOJI MAKSIMALNO PREKRIVAJU OBJE GUME: Spriječiti će prskanje vode s staze po vama i drugima blizu vas. Kratki branici su gubitak novaca, beskorisni su, kako se vozite s njima tako možete i bez njih. Dugi branici spriječavaju prskanje šljunka po pokretnim dijelovima bicikla, u vaše cipele, po vašim nogama i stražnjici. Vožnja bicikla bez branikaje više nego izvedivo no oni će produžiti vijek komponenata vašeg bicikla te učiniti vožnju po kiši ugodnijom.

PREDNJE I STRAŽNJE SVIJETLO: Očistite reflektirajuće svijetlo te upalite prednje i stražnje svijeto. Na taj ćete način biti puno vidljiviji. Uvjerite se da je vaš bicikl vidljiv drugim sudionicima u prometu.

ŠIRE GUME: Što je guma šira bolje je njeno prijanjanje. Širina gume 23C prikladnija je u mokrim uvjetima od guma širina 19C ili 21C. Na tržištu se nalaze čak i gume širine 25C i 27C koje su dizajnirane posebno za vožnje po mokrim i blatnjavim uvjetima. Većina današnjih bicikla za utrke napravljena je s malim međuprostorom između okvira pneumatika i kotača i ne dopuštaju gume širine od 23C. Iz tog razloga dobro proučite svoj bicikl prije nego kupite gumu širu od 23C.

PODESITE PRITISAK U GUMAMA: Bez obzira na izbor gume, provjerite pritisak u gumama. Guma napuhnuta do preporučenog maksimuma slabije prijanja uz podlogu u kišnim uvjetima od one napuhnute do preporučenog minimuma. U veoma mokrim uvjetima, napuhnite gume do minimalnog pritiska otisnutog na bočnoj strani gume. U sušim uvjetima napuhnite stražnju gumu za pola bara više od minimalnog preporučenog pritiska.

DISK KOČNICE: Većina danas dostupnih bicikla za putovanja opremljena je sa disk kočnicama. One su mnogo manje podložne trošenju zbog vlage od tradicionalnih kočnica.

 

OsBicikli

OS Bicikli je edukativno-turistički projekt kojemu je jedan od ciljeva upoznavanje građana i svih posjetitelja grada Osijeka o dostupnosti i frekventnosti biciklističkih staza u gradu i parkirališta za vozila za invalide, ali i aktivna građanska inicijativa kojom bi se predlagale potrebe za novim stazama, proširenjima i slično.

Pročitajte više