Ako ste početnik u biciklizmu...

Vjerojatno će prva stvar koju primijetite biti koliko je različitih tipova bicikala dostupno danas. Uđite u dućan s biciklima i vidjet ćete da ima više proizvoda od lokalnog supermarketa. U takvoj situaciji, odabir pravog bicikla može biti prilično zastrašujući, ali ne mora biti. Ključno je odrediti kojom vrstom biciklizma ćete se baviti, koliko često se planirate voziti i kojom se maksimalnom brzinom.

Niti jedan bicikl ne može sve. Prva stvar koja vam mora biti na umu je kako želite koristiti bicikl. Postoji otprilike pet glavnih tipova bicikla:

1.    BICIKLI ZA PUTOVANJA: Predviđeni su za putovanja na veće udaljenosti. Lagani su s tankim metalnim obručima na kotačima koji vam pomažu da sačuvate energiju. Ručke na takvim biciklima omogućuju različite položaje ruku tako da nisu u istom položaju satima. Putni bicikli dostupni su u različitim izvedbama i modelima, na svakom je vožnja drugačije iskustvo.
2.    BRDSKI BICIKLI: Brdski bicikli su popularniji kod ljudi koji vole zahtijevnije terene i skretanje s staza. Ovi zdepasti bicikli ekstremno su jaki, gume imaju kvrgavi podnožnik, te se posebno dizajnirani za veoma neravne terene. Imaju iznimno dobru amortizaciju posebno dizajniranu za apsorpciju jakih udaraca.
3.    HIBRIDNI BICIKLI: Kombinacija su brdskim i bicikala za putovanja. Njihove osobine dopuštaju vozaču da ima uspravno sjedalo i ručke,  dosežu veće brzine od tipičnog brdskog bicikla. Hibridni bicikli dobar su izbor za vožnju gradom, a nude postojanost, brzinu i udobnost.
4.    KRUZERI: Također poznati kao bicikli za polaganu vožnju. Imaju široke gume, uspravne ručke i većinom su opremljeni sa mjenjačkom kutijom. Ovi se bicikli najčešće koriste u opuštajućim okruženjima kao što su plaže. Posebno su dizajnirani za ljude koji vole udobnost.
5.    VIŠENAMJENSKI BICIKLI: Dizajnirani su za putovanje, kupovinu i utrke. Imaju srednje teške ili teške okvire i gume te često imaju i unutrašnji prijenos glavčine kotača. Kako bi vozač ostao čist, često imaju prednji i stražnji branik i štitinik za lanac. Kako bi bicikl bio korisniji kao transportno sredstvo, često su opremljeni s košarom. Pozicija za vožnju je obično okomit položaj.

 

OsBicikli

OS Bicikli je edukativno-turistički projekt kojemu je jedan od ciljeva upoznavanje građana i svih posjetitelja grada Osijeka o dostupnosti i frekventnosti biciklističkih staza u gradu i parkirališta za vozila za invalide, ali i aktivna građanska inicijativa kojom bi se predlagale potrebe za novim stazama, proširenjima i slično.

Pročitajte više