Učinci biciklizma na zdravlje su brojni

Vožnja biciklom dobra je za srce:
Svakodnevna vožnja biciklom efikasna je i ugodna aerobna vježba. Smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti kao što su bolesti srca, visoki krvni tlak i najčešći oblik dijabetesa.

Pomaže u kontroli tjelesne težine:
Biciklizam može biti dio programa gubitka težine jer ubrzava izgaranje kalorija. Može se potrošiti gotovo jednak broj kalorija kao i trčanjem, a manje opterećuje zglobove od trčanja ili aerobika. Također se u velikoj mjeri preporučuje svakom iznad četrdeset godina. Aktivira i ubrzava metabolizam te na taj način ubrzava proces gubitka kilograma.

Poboljšava raspoloženje:
Biciklizam može imati pozitivan učinak na vaše raspoloženje. Za umjerenu vožnju biciklom dokazano je da ublažava depresiju, smanjuje razinu stresa, poboljšava raspoloženje i podiže samopouzdanje.

Pomaže u održavanju snage i koordinacije:
Biciklizam također može imati indirektan pozitivan učinak u vidu smanjenja ozljeda od pada koje vas mogu ozbiljno onesposobiti, pogotovo starije ljude. Također pomaže u povećanju izdržljivosti kako bi izdržali dan i završili ga puni energije.

Pomaže u očuvanju okoliša:
Bezbroj je razloga zbog kojih možemo reći da je Zemlja iz dana u dan sve zagađenija, a biciklizam je jedno od rješenja svih ekoloških pitanja. Bicikl ne ispušta plinove koji onečišćuju okoliš, a njime možete zaobići i najveće prometne gužve bez imalo gnjavaže.

 

OsBicikli

OS Bicikli je edukativno-turistički projekt kojemu je jedan od ciljeva upoznavanje građana i svih posjetitelja grada Osijeka o dostupnosti i frekventnosti biciklističkih staza u gradu i parkirališta za vozila za invalide, ali i aktivna građanska inicijativa kojom bi se predlagale potrebe za novim stazama, proširenjima i slično.

Pročitajte više