O nama

Projekt "Osijek - grad bicikala" cjelovit i jedinstven projekt na nivou Županije, pa i cijele Hrvatske.

Inicijator projekta Osijek - grad bicikala“ je udruga Prijatelji grada Osijeka na čelu sa svojom predsjednicom Ljiljanom Maul, a Voditelj projekta je Suzana Tretinjak i to u dvostrukoj ulozi - kao član udruge, ali i kao predsjednica Povjerenstva za OSI na području grada Osijeka.

Riječ je o edukativno-turističkome projektu kojemu je jedan od ciljeva upoznavanje građana i svih posjetitelja grada Osijeka o dostupnosti i frekventnosti biciklističkih staza u gradu i parkirališta za vozila za invalide, ali i aktivna građanska inicijativa kojom bi se predlagale potrebe za novim stazama, proširenjima i slično.

Projektu je potporu dao Upravni odjel za komunalno gospodarstvo Grada Osijeka koji je Udruzi omogućio uvid u podatke o izgrađenosti biciklističkih staza u gradu i parkiralištima za vozila za invalide, kako bi se izradila jedinstvena interaktivna karta grada Osijeka.

Potporu projektu daje i Policijska uprava Osječko-baranjska uz predstavnike Odjela za prevenciju i Postaje prometne policije koji su na dan promocije projekta svim zainteresiranim posjetiteljima objasnili što to znači tehnički ispravan bicikl, te ukazali na važnost korištenja biciklističkih staza. Pri tome su objasnili i kako zaštititi bicikl od krađe gdje imaju jednu prekrasnu rečenicu "Potrošimo nekoliko sekundi dnevno na zaštitu svog bicikla kako se ni bi pitali Gdje je moj bicikl?"

Upravo zato smo osmislili da u okviru projekta vodimo Evidenciju bicikala. U volonterskoj suradnji s tvrtkom Moja Akcija d.o.o. izrađeno je ovo web sjedište. Zavod za informatiku Osijek je izradio WEB aplikaciju za evidenciju bicikala kao sigurnu bazu podataka.

U bazu podataka unositi će se podaci iz Evidencijskog lista koji će osobno popuniti vlasnik bicikla (pogledajte evidencijski obrazac ovdje). Podacima će se popunjavati tzv. Evidencijski karton koji će sadržavati i 4 fotografije bicikla. Pri tomu će se dodijeliti broj koji će biti otisnut na iskaznici vlasnika bicikla. Iskaznica će se vlasniku bicikla izraditi u plastificiranom obliku. Ova iskaznica će biti priznata od strane Policijske uprave u slučaju krađe. Također, bicikl će dobiti naljepnicu "Bicikl je evidentiran" na kojoj se uz suglasnost Grada Osijeka nalazi i grb grada Osijeka.

Uvid u svoj Evidencijski karton imat će svaki vlasnik bicikla upisom svog osobnog identifikacijskog broja ovdje. Pri tom neće moći mijenjati podatke. U situaciji da je potrebno provesti neku izmjenu, vlasnik bicikla će se obratiti udruzi putem emaila ovdje, te zatražiti izmjenu.

Pročitajte više...
Korisne informacije
Digitalna karta

 

OsBicikli

OS Bicikli je edukativno-turistički projekt kojemu je jedan od ciljeva upoznavanje građana i svih posjetitelja grada Osijeka o dostupnosti i frekventnosti biciklističkih staza u gradu i parkirališta za vozila za invalide, ali i aktivna građanska inicijativa kojom bi se predlagale potrebe za novim stazama, proširenjima i slično.

Pročitajte više